pondělí 06. června 2022 | Vojtěch Jurák

Suchá příprava je v dorostu výbušnější, říkají Mikel a Kos

Je to zhruba měsíc od chvíle, kdy zlínští dorostenci začali se suchou přípravou na novou sezonu. Hokejisté nabírají fyzickou kondici a mladší část týmu i nové zkušenosti – často se totiž říká, že přechod z žákovské kategorie do té dorostenecké patří v mládežnické hokeji k nejtěžším krokům. Čerstvou zkušenost s tím mají obránce Tomáš Mikel a útočník Dominik Kos (na snímku).

Oba hráči v minulé sezoně spadali ještě mezi žáky, část soutěžního ročníku však odehráli i za dorost. A tak mohou porovnávat. „Velký rozdíl je ve cvicích. Například jako žáci jsme v posilovně posilovali jen s vlastní vahou, se závažím ne. Celkově je suchá příprava v dorostu náročná, hodně běháme a zaměřujeme se na vytrvalostní běhy,“ přemýšlí 15letý Kos, který loni v extralize naskočil do osmi zápasů.

„Já jsem s dorostem byl na suché přípravě už loni, příprava v této kategorii mi přijde výbušnější,“ připojuje svůj poznatek obránce Mikel, jenž minulou sezonu stihl v dorostencích 42 duelů. „A ano, navíc s těžšími vahami. Obecně se v přípravě věnujeme zlepšování kondice, trénujeme v posilovně, občas bývá program doplněný nějakou hrou. A letos mi přijde suchá příprava více vytrvalostní než minulý rok.“


Hlavní část roku však mají mladí Berani ještě před sebou – v červenci se vrátí na ledovou plochu a postupně začnou hrát proti soupeřům, kteří mohou být klidně o rok a půl starší.

„Přijde mi, že žákovský hokej je míň fyzičtější, pomalejší, ale zároveň víc rozlítaný. Zato dorostenecký hokej je spíš taktičtější,“ myslí si Mikel, jenž loni s Berany okusil i play-off. „Je to asi hodně o rychlosti,“ doplňuje Kos. „V žácích jsem loni míval mnohem častěji a déle puk na hokejce. Naopak v dorostu jsem na ledě neměl skoro na nic čas.“

Oba hokejisté se každopádně shodují, že zkušenosti z minulé sezony se jim budou v nové kategorii hodit. „Mohlo by nám to pomoct, bude asi trochu snazší se dorostenecké úrovni přizpůsobit, než kdybychom do toho naskočili rovnou ze žáků,“ je přesvědčený Mikel.


Celý rozhovor s Dominikem Kosem a Tomášem Mikelem vyjde v červnovém čísle mládežnického newsletteru Váš BERAN.

Fotogalerie