úterý 10. května 2022 | Redakce

VIDEO: Čeká nás obrovská výzva, ale věřím že můžeme uspět, říká Jiří Ondráček

V dresu Beranů odehrál čtrnáct extraligových sezón, v uplynulém ročníku si ale poprvé v kariéře v nejvyšší soutěži oblékl také jiný dres než ten zlínský. Rok se však s rokem sešel a útočník Jiří Ondráček se z Českých Budějovic opět vrací domů, tentokrát s výzvou pomoci svému mateřskému klubu zpět mezi tuzemskou hokejovou elitu.

„Měl jsem možnost zůstat v Budějovicích, ale pro mě ani pro mou rodinu by to nebylo to nejlepší. Po debatě s Patrikem Kamasem a Martinem Kotáskem jsme dospěli k závěru, že se vrátím a zkusíme se dostat zpátky do extraligy,“ těší se zkušený útočník.

Na jihu Čech se mu přitom dařilo skvěle, v šedesáti zápasech si v barvách Motoru připsal sedmadvacet kanadských bodů a zkompletoval svou extraligovou medailovou sbírku, když si po prohraném semifinále se Spartou pověsil na krk bronz. „Nikdo to nečekal. Byla to krásná sezóna, parta v Budějovicích byla jedna z nejlepších, co jsem zažil. Moc jsme si to užívali, pak se ten tým ale z velké části rozbil a mně už to nedávalo smysl. Následující sezóna ve Zlíně bude obrovská výzva, ale když jsem viděl, jaký tým se tady skládá, tak myslím, že můžeme uspět,“ věří zlínský odchovanec.

Chance ligu si zahrál už v minulosti za Olomouc, Havlíčkův Brod, či Havířov, vždy se ale jednalo pouze krátkodobou záležitost. „Celou sezónu jsem v první lize neodehrál, vždycky to bylo jen na chvíli. S Olomoucí jsem kdysi hrál i play-off, ale to už je přes deset let zpátky. Je to náročná a bojovná soutěž, my se s tím ale budeme muset vypořádat. Náš cíl je jasný, věřím, že náš tým bude silný a porveme se o nejvyšší příčky,“ je odhodlán Ondráček, který zanedlouho oslaví 34. narozeniny.

Po roce se tak vrací do místa, kde strávil téměř celou dosavadní kariéru, zlínské prostředí moc dobře zná a v kabině se tak hned se usídlil na svém starém místě. „Pan Sedlák mi před začátkem přípravy volal, jestli chci zpátky své místo vedle Piškota (Pavla Kubiše). Byl jsem rád, za ten rok toho člověk moc nezapomněl, takže jsem automaticky věděl kam jít. Vedle si navíc přisedl Tonda Honejsek, takže bude veselo,“ směje se pamětník posledního zlínského extraligového titulu.

Všechno však při starém přece jenom nezůstalo, zatímco v minulosti Ondráček na zádech svého zlínského dresu nosil číslo 22, nyní jej fanoušci poznají podle čísla nového. „Chtěly to tak děti. Starší dcera byla spokojená, když jsem si v Budějovicích vzal 33 a když jsem se zeptal jaké číslo si mám vzít tentokrát. tak zase řekly 33. Nechávám na nich, nechaly si v Budějovicích udělat mikiny s třicet trojkou, navíc i barvy zůstaly stejné, modrá a žlutá, tak je aspoň nemusíme dělat znovu,“ vypráví.

Hned po svém návratu spolu s týmem začal trénovat, suchou část přípravy mužstvo zahájilo začátkem května. „S trenéry jsme se domluvili, že ještě dva týdny si můžu dát volno, ale už jsem byl tady, tak chodím do posilovny, což potřebuju. S Liborem Chytilem jsem spolupracoval už loni, posílal mi plán na přípravu a byl jsem maximálně spokojený. Věřím, že má schopnosti nás skvěle připravit a kluci mi to potvrdili, takže zatím přípravu hodnotím kladně. Samozřejmě to není zadarmo, bude se to ještě stupňovat, abychom na led šli co nejvíc připravení,“ popisuje Ondráček začátek předsezónní přípravy.

Mužstvo Beranů se během jara značně obměnilo, spolu s Ondráčkem přišlo hned sedm dalších nových tváří. „Zatím trénujeme na skupiny, takže půlku kluků jsem ještě skoro neviděl. Přišlo dost nových hráčů, jsou tam mladí kluci, takže tu partu musíme utužit, abychom na ni mohli spoléhat. V sezóně můžou přijít momenty, kdy to třeba nepůjde podle očekávání, a mít dobrou partu je podle mě základ,“ říká.

A co by před důležitou sezónou oblíbený útočník chtěl vzkázat zlínským fanouškům? „Aby nás chodili podporovat i v první lize. Vím, že je to těžké, lidi byli zvyklí na extraligu, ale asi se to tak mělo stát, a já věřím, že se teď zase vrátíme zpátky. Kluci v Budějovicích říkali, že tam extraliga nebyla deset let a fanoušci tam stejně byli skvělí, takže věřím, že si lidé i tady na hokej cestu najdou a budou nám fandit,“ vzkazuje navrátilec do sestavy Beranů.