pátek 29. dubna 2022 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Chtěl bych navázat na úspěšné roky ve Zlíně, věří Rostislav Vlach

Od března 2011 do listopadu 2016 byl Rostislav Vlach hlavním trenérem Zlína poprvé. Letos začne opět s asistentem Jurajem Juríkem na lavičce Beranů druhou etapu a cíl bude jasný: fakticky překonat mistrovský úspěch z roku 2014. Nejen vyhrát ligu, ale nejlépe také baráž a oslavit návrat do extraligy. "Jsem rád, že došlo k mému návratu do Zlína. Ty roky, co jsem tady strávil jako trenér poprvé, byly velmi příjemné. Chtěl bych na ně navázat," pověděl Vlach na tiskové konferenci před startem nové sezony.

O jeho příchodu se spekulovalo i loni po konci Roberta Svobody, nakonec ale Vlachův čas nadešel až nyní. "Měl jsem smlouvu u národního týmu U17, kterou jsem nechtěl porušit a odcházet od rozdělané práce," vysvětlil zpětně devětapadesátiletý kouč.

Ten u Beranů končil 22. listopadu 2016, kdy byl odejit po šesti po sobě jdoucích prohrách. "Samozřejmě, že mi to nebylo jedno, ale čas všechno zahojí. Je potřeba se vrátit k tomu, co fungovalo," podotkl trenér, který jako poslední vedl Berany ve čtvrtfinále play off. Od té doby jejich výsledky stagnovaly. "Nebudovala se zlínská kostra, dobří hráči odházeli pryč. Kvalita kádru stagnovala a bylo složité pád zastavit," ohodnotil následující léta Vlach.

Nyní je ale vše jinak, Berani se museli smířit se sestupem a pokusit se o návrat. Po včerejším zveřejnění posil patří k favoritům Chance ligy, její vítěz ale bude muset následně podobně jako letos s největší pravděpodobností ještě do baráže. "Vypadá to, že bude baráž. Bude to daleko těžší, navíc týmy v Chance lize se budou na nás zaměřovat, budou se chtít vytáhnout. Je to méně technická liga, spíše o bojovnosti a nasazení. V některých fázích je toho možná až přespříliš, bývá plno faulů," řekl svůj poznatek k druhé nejvyšší lize rodák z Přerova a mistr se Vsetínem. I s těmito celky se Berani budou potkávat.

"Vsetín, Přerov a Jihlava, to budou asi největší derby. Nejvíc spokojený bude pokladník," usmál se Rostislav Vlach.

Berani oznámili osm posil, mimo jiné setrvá i obránce Daniel Gazda, který sezonu dokončil bronzem v týmu Ilves Tampere ve finské nejvyšší soutěži. "Myslím si, že hráčů bude v průběhu sezony k mání dost a prostor k doplnění bude. Co se Dana týče, zrovna ve čtvrtek jsme spolu mluvili. Jsme domluvení, že začne ve Zlíně, nemá s tím žádný problém. Nechceme mu samozřejmě bránit v rozletu, takže je tam slib, že pokud bude sezona fungovat, jsme ochotni ho na střídavý start pustit."

Další novinkou je změna v širším realizačním týmu. Zůstává kondiční kouč Libor Chytil, nově se však na střídačku A-týmu postaví jako druhý asistent mistr z roku 2014 Oldřich Horák a brankáře bude cvičit Luboš Horčička, taktéž držitel zlata z před osmi let. "Chtěli jsme nový impuls, od Juraje byly dobré reference na Oldu Horáka, který s ním loni spolupracoval v juniorce. Luboš také dostal plusové body, takže věříme, že to oživí. Znali jsme jejich povahy, jejich práci," pochvaloval si Rostislav Vlach.