čtvrtek 28. dubna 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zlínský hokej čeká nová výzva v podobě návratu do extraligy, opory pokračují

Hokejisté PSG Berani Zlín se představí po dvaačtyřiceti letech nepřetržitého účinkování v nejvyšší sezoně v nadcházejícím ročníku 2022/23 v první lize hrané pod oficiálním názvem Chance liga. Vedení klubu společně s novým realizačním týmem stojí před novou výzvou, a to vrátit zlínský hokej a tradiční extraligový klub zpět na příčky, kam nejen svou historií s řadou úspěchů patří. Beranům se podařilo udržet opory týmu i pro nadcházející sezonu, ve Zlíně pokračují brankář Libor Kašík, obránce Daniel Gazda a útočníci Antonín Honejsek i Valentin Claireaux.

Zlínské fanoušky potěší zásadní informace, že se podařilo vedení klubu udržet hlavní opory týmu i pro nadcházející sezonu v první lize. "V obraně nás těší, že zůstává Daniel Gazda, který dohrával sezonu v Ilvesu Tampere. Rád se vrací a chce mužstvu pomoci podobně jako Libor Kašík, který si prodloužil závěr loňské sezony rovněž ve Finsku. Má priorita byla, abychom udrželi Libora Kašíka. Nebylo to jednoduché, ale je to jeden z hráčů, který přistoupil na to, že sleví ze svých požadavků, bude bojovat o postup a vrátí klubu úsilí při výchově. Ve Zlíně dále pokračuje Tonda Honejsek a Francouz Valentin Claireaux má u nás platnou smlouvu, ale momentálně si plní reprezentační povinnosti," vysvětlil Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín.

Právě Vlach se svým asistentem Jurajem Juríkem naváže na společné působení ze sezon 2012/13 až 2016/17. Oba podepsali roční smlouvy s opcí v případě splnění sportovních cílů. „Na Zlín mám v trenérské štaci velmi příjemné vzpomínky, i když poslední sezona se nepovedla. Jsem rád, že současná nabídka přišla, neboť mám před sebou novou výzvu, ve které chci uspět. Po letech práce u mládežnické reprezentace se vracím zpátky ke každodenní práci v klubu. Těším se z návratu a věřím, že sezona bude mít vydařený průběh. Hlavní prací trenéra je připravit mužstvo tak, aby podalo co nejlepší výkon a byl z toho nejlepší výsledek. Z mého pohledu je cíl jasný a pro jeho naplnění uděláme maximum,“ řekl Vlach.

Dalšími členy realizačního týmu jsou Oldřich Horák v pozici druhého asistenta trenéra a trenérem gólmanů se stal Luboš Horčička, v práci kondičního kouče pokračuje Libor Chytil. „Když s někým pracujete několik sezon jako v případě Juraje, víte, co od něho můžete očekávat a víte, jak se postaví k problémům. Navážeme na předchozí výbornou spolupráci. U dalších kolegů v trenérském štábu bylo potřeba oživit změnou prostředí, a proto přichází Olda s Lubošem. Na oba jsem měl skvělé reference a věřím, že spolupráce bude klapat,“ vysvětlil devětapadesátiletý Vlach.

Berani byli hodně aktivní na přestupovém poli. Po jednoletém odloučení se vrací do zlínského hokeje útočník Jiří Ondráček, ofenzivu posílí dále zkušení forvardi Tomáš Pospíšil z Mladé Boleslavi, Petr Mrázek z Prostějova a Denis Kindl ze Šumperku. Zřejmě největší úlovek se podařil Beranům ulovit v Třinci, zřejmě v roli extraligového šampiona přichází do Zlína obránce Mikuláš Zbořil, další nové tváře v obranných řadách jsou Jan Bartko ze Znojma, Jakub Husa z Poruby a Daniel Bukač z Benátek nad Jizerou. „Co se týká posil, chceme je připravit tak, aby každý hráč co přijde, ať je to nováček, nebo hokejista, co nemá s klubem žádnou spojitost, aby kolektiv zkrátka držel při sobě. První liga není horší než extraliga, ale je bojovnější a není tam tolik technických hráčů. Pro nás to bude těžké, každé mužstvo se bude chtít na nás vytáhnout a podat v souboji s námi co nejlepší výkon,“ uvedl Rostislav Vlach.

V kádru už nebudou dále působit zkušení obránci Tomáš Žižka a Ondřej Němec. Oba pravděpodobně ukončí dlouholetou hráčskou kariéru vyšperkovanou řadou velkých úspěchů. Do plánů trenérů při skladbě týmu se nevešel útočník Zdeněk Okál, vedle zahraničních hráčů odchází i Lukáš Vopelka nebo Štěpán Fryšara.

Suchá příprava na novou sezonu začíná v pondělí 2. května a potrvá až do závěru června. Berani vyjedou poslední týden v červenci na led, termín zahájení nového ročníku první ligy ještě nebyl zveřejněn.

Příchody - obránci:

Mikuláš Zbořil (HC Oceláři Třinec/extraliga)

Jan Bartko (Tesla Orli Znojmo/ICE Hockey League)

Jakub Husa (HC RT TORAX Poruba 2011/Chance liga)

Daniel Bukač (HC Benátky nad Jizerou/Chance liga)

Útočníci:

Jiří Ondráček (HC Motor České Budějovice/extraliga)

Tomáš Pospíšil (BK Mladá Boleslav/extraliga)

Petr Mrázek (LHK Jestřábi Prostějov/Chance liga)

Denis Kindl (Draci PARS Šumperk/Chance liga)

Odchody po 15. únoru:

Obránci: Ondřej Němec, Tomáš Žižka, Jakub Ferenc, Matyáš Hamrlík, útočníci: Zdeněk Okál, Patriks Zabusovs, Vladimir Michasenok, Pavel Makarenko, Lukáš Vopelka, Štěpán Fryšara, Radek Veselý.

Aktuální hráčský kádr PSG Berani Zlín před začátkem suché přípravy na hokejovou sezonu 2022/23:

Brankáři (3): Libor Kašík, Daniel Huf, Michal Kořének, obránci (9): Daniel Gazda, Mikuláš Zbořil, Jiří Suhrada, Jakub Husa, Jan Bartko, Martin Novotný, Daniel Bukač, Tadeáš Talafa, Vojtěch Riedl, útočníci (13): Valentin Claireaux, Antonín Honejsek, Pavel Kubiš, Bedřich Köhler, Jiří Ondráček, Tomáš Pospíšil, Petr Mrázek, Darek Hejcman, Pavel Sedláček, Denis Kindl, Šimon Frömel, Lukáš Chludil, Dominik Luža.