sobota 09. dubna 2022 | Vojtěch Jurák

Trenér dorostu Pšurný: Tým postupně začal víc věřit ve své schopnosti

Napínavý boj o nadstavbu, následně postup do čtvrtfinále play off a nakonec celkové osmé místo v republice. Zlínští dorostenci mají svou extraligovou sezonu za sebou a při pohledu zpět je patrné, že byla plná zajímavých momentů. Jak minulé měsíce hodnotí hlavní trenér Radek Pšurný?

Rozjezd byl poněkud rozpačitější, a tak se Berani v desetičlenné skupině Východ většinou pohybovali na pomezí první čtyřky, která zaručovala nejen záchranu a postup do nadstavby, ale zároveň i jistotu jarního play off. „Postupně se ale mužstvo se herně i výkonnostně stabilizovalo. Výsledky přestaly být tak turbulentní a tým začal více věřit ve vlastní schopnosti,“ těší kouče.

I díky tomu Zlínští postup do dvanáctičlenné nadstavby na poslední chvíli urvali. „Hráči přijali svou roli v týmu a chtěli se zlepšovat na svých komfortních postech. Silnými stránkami výběru byly určitě soudržnost a týmová koheze,“ je přesvědčený Pšurný. „S odstupem času musím konstatovat, že boj o čtvrté místo ve skupině a později ve čtvrtfinále o postup mezi nejlepší čtyři celé soutěže držel tým v zápasovém napětí. Výkonnostní projev byl vysoký, kluci museli hrát naplno ve všech utkáních a herních momentech, což bylo pro jejich rozvoj pozitivní. Mužstvo udělalo pokrok nejen v herních, ale i v kondičních aspektech.“

Trenérova slova potvrzují i výsledky dorostenců. Mladí Berani se v nadstavbě dostali do pohody, ve své skupině vyskočili na třetí místo a do play off šli jako celkově šestý nasazený tým soutěže. V osmifinále po vyrovnaném souboji porazili Vítkovice. „Ve čtvrtfinále jsme ale narazili na, dle mého názoru, nejlepší letošní tým v dorostu. Plzeň už byla nad naše síly. Tipuji, že letos extraligu vyhrají,“ míní Pšurný.

„Výkonnostní projev byl vysoký. Mužstvo udělalo pokrok nejen v herních, ale i v kondičních apektektech.“

Radek Pšurný, trenér dorostu

Zda se jeho odhad potvrdí, to ukážou nejbližší dny. Je ovšem pravdou, že Západočeši v play off zatím dominují – kromě Zlína vyřadili i Pardubice a Hradec Králové a velmi dobře si zatím vedou také ve finále proti Spartě. Všechny série přitom zvládli bez porážky.

Ale zpět k Beranům. S čím se zlínští trenéři během roku potýkali, byla sestava. „Ta se stabilizovala až v závěru sezony. Museli jsme s kolegou Jiřím Suhradou při skládání sestavy velmi improvizovat, důvodem byly covid, nemoci a zranění. Zdraví hráči tím pádem byli hodně vytěžovaní. Slabší stránkou týmu byla zpočátku výsledková nevyrovnanost a hra v obranné fázi, na které jsme dále intenzivně pracovali.“

Na druhou stranu, výhodou pro trenéry bylo, že své svěřence dobře znali, neboť je vedli už v žákovských kategoriích. „V deváté třídě jsem přesně věděl, kdo bude stálým členem kádru dorostu. A kdo naopak dostane k dispozici střídavý start nebo hostování pro svůj další rozvoj, aby se mohl ve druhém roce dorostu stát stabilním členem týmu. Vývoj každého z kluků je velmi individuální a specifický, navíc kategorie dorostu je nejsložitější pro přechod mezi žákovským a dospělým hokejem,“ vysvětluje Pšurný.

Přestože extraligovou sezonu už mají dorostenci za sebou, jejich hokejový program pokračuje až do konce dubna. O víkendu se zúčastnili turnaje v Jindřichově Hradci, na konci měsíce se uskuteční dvoudenní turnaj ve Zlíně a v plánu jsou i dva přátelské zápasy. Do toho mladí hokejisté pravidelně trénují na ledě, v tělocvičně i v posilovně.