středa 23. března 2022 | Vojtěch Jurák

Týmy Akademie mají letos hotovo, v extraligové konkurenci obstály

Extraligová sezona skončila juniorům a dorostencům shodou okolností ve stejný víkend, jejich cesty k poslednímu soutěžnímu utkání se však lišily. Pro oba výběry platí, že v náročné konkurenci obstály, přestože boje o ligové medaile se jich už netýkají. A důležité je zmínit také záchranu nejvyšších soutěží, která letos byla – vzhledem k výrazné redukcí týmů – poněkud ošemetným úkolem. Jaká tedy byla uplynulá sezona juniorky a dorostu?

Junioři (11. místo): Rekordní série, poté konec v nadstavbě


Zúžení dvacetičlenné juniorské extraligy je letos neúprosné – z 19 českých týmů (soutěže se účastnil ještě rakouský Salzburg) jich pět sestupuje přímo, šestý bude svou pozici hájit v baráži. Tyto starosti však Zlínští dávno zažehnali. Junioři během sezony ukázali, že dovedou hrát s kýmkoliv, ostatně většinu elitních týmů alespoň jednou porazili. Na druhou stranu se několikrát stalo, že nadějně rozehraný zápas nedotáhli do konce.

Ze začátku sezony tak Berani nabrali ztrátu a v dalších měsících bojovali ne o čelní pozice, ale zejména o střed tabulky. Výrazně si v tomto úsilí pomohli rekordní sérií devíti výher v řadě na přelomu října a listopadu – šlo o nejdelší vítěznou šňůru zlínských juniorů od roku 1995, kdy soutěž této věkové kategorie vznikla. I díky tomu pronikli mezi prvních dvanáct týmů základní části, které nejenže získaly jistotu záchrany, ale dál také usilovaly o play off.

Na místo ve vyřazovacích bojích, do nichž se kvalifikovala nejlepší osmička, nakonec junioři nedosáhli. V kvalifikační skupině A obsadili poslední čtvrté místo a v konečném pořadí letošního ročníku budou figurovat na 11. pozici. „Během roku jsme hořeli na produktivitě a efektivitě. Za celou sezonu ale musím kluky pochválit. Myslím si, že ji zvládli dobře,“ pravil po posledním zápase trenér Juraj Jurík.

Za zmínku také stojí, že osm juniorů během sezony naskočilo alespoň jednou (většinou ale vícekrát) do soutěžního utkání A-týmu.

Dorost (8. místo): Zlepšující se výkony a cesta do čtvrtfinále


Sezona dorostenců přinesla plno divokých výsledků, tým zaznamenal několik velmi cenných skalpů, ale i vysokých porážek (především zezačátku ročníku). Ze třiceti týmů jich může extraligu opustit až osm, tyto starosti však Berani nechali za sebou už na podzim – na poslední chvíli totiž vydřeli postup do nadstavby pro prvních dvanáct mužstev.

Nabytá jistota záchrany i místa v play off jako by týmu dodaly klid. Výsledková forma Beranů v dalším pokračování sezony rostla a vygradovala v závěru nadstavby. Dorostenci díky tomu šli do play off jako šestý nasazený tým. V osmifinále udolali houževnaté Vítkovice a teprve ve čtvrtfinále narazili na soupeře, který byl nad jejich síly – na Plzeň, třetí nasazený tým.

Západočeši budili pozornost produktivní ofenzivou, v sérii proti Zlínu jim však pomohla hlavně pevná a dobře organizovaná obrana, přes kterou se dorostenci prosazovali jen stěží. „Plzeň je tradičně velmi kvalitní soupeř, pečlivě jsme se na ně chystali. Série se podle mě zlomila prvním zápasem v Plzni, ten jsme měli uhrát. Nerad to přiznávám, ale myslím, že přes nás postoupili zaslouženě, přehráli nás,“ hodnotil trenér Radek Pšurný krátce po třetím duelu.

Navzdory zklamání z vyřazení mohou být dorostenci se sezonou spokojení, v konečném pořadí celé soutěže obsadí mladí Berani 8. místo. Z letošního výběru si šest hokejistů vyzkoušelo také juniorskou extraligu.