pondělí 07. března 2022 | Vojtěch Gargulák

Je tu poslední utkání sezóny, Berani doma vyzvou trápící se Pardubice

Úterní odpoledne nabídne poslední kolo základní části extraligové sezóny. Zlínští hokejisté jej odehrají před svými fanoušky na Zimním stadionu Luďka Čajky, kde se od 17:20 střetnou s pardubickým Dynamem. Rozloučí se se sezónou vítězně? Pomozte jim k tomu svou podporou i Vy! Vstupenky do všech sektorů jsou v prodeji on-line, nebo před zápasem na pokladnách stadionu. Výtěžek z prodaných vstupenek poputuje na podporu ukrajinských rodin, které během víkendu klub přivítal ve Zlíně.

Už nějakou dobu Berani ví, že úterní utkání s Pardubicemi pro ně bude minimálně na rok posledním extraligovým představením. Závěr sezóny ale odehrávají se ctí, naposledy doma v pátek po samostatných nájezdech přetlačili favorizovanou Plzeň. Dalšího soupeře z popředí pak už ale přemoci nedokázali, v neděli totiž v pražské O2 Areně padli se Spartou 1:4. Nyní je čeká další mužstvo, které bojuje o přímý postup do čtvrtfinále. Dynamo je šesté, na elitní čtyřku ztrácí dva body. Jenže v posledních týdnech prožívá velkou výsledkovou mizérii, posledních osm zápasů prohrálo a vybojovalo během nich jediný bod za nedělní porážku po nájezdech s Třincem.
Návštěvou posledního utkání sezóny navíc budou fanoušci moci vykonat hned dva dobré skutky. Koupí vstupenky totiž pomůžou rodinám mladých ukrajinských hokejistů, kteří před probíhající válkou byli nuceni uprchnout ze své rodné země a své nové útočiště nalezli právě ve Zlíně. Během utkání se pak budou moci u připraveného stánku zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Zakončí Berani sezónu vítězstvím?

V dosavadních třech vzájemných zápasech v této sezóně se Beranům nedařilo, s Pardubicemi pokaždé jednoznačně prohráli. Tentokrát však Dynamo do zápasu nejde v takové fazóně, jako v předchozích případech.
Východočeši navíc nebudou v plné síle, chybět mu totiž bude mladý reprezentant Matěj Blümel, který kvůli zranění pravděpodobně nestihne ani start blížícího se play-off. V posledních zápasech byli kvůli zdravotním problémům mimo hru i dva Kanaďané, obránce Dennis Robertson a útočník Anthony Camara, který Beranům v této sezóně nasázel už pět branek.

„I když už nám o nic nejde, snažíme se začlenit mladé kluky. Čeká nás poslední zápas a my se musíme připravit na další sezonu, abychom se hned mohli vrátit zpátky do extraligy“

Antonín Honejsek, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Jan Košťálek, obránce (27)

Prosadí se nejproduktivnější obránce extraligy?

Navzdory výsledkovému strádání z posledních týdnů patří Pardubice stále mezi nejnebezpečnější celky v lize. Velkou zásluhu na tom má i sedmadvacetiletý obránce Jan Košťálek, který se před posledním kolem se čtyřiceti kanadskými body dělí o vedení v tabulce produktivity obránců. Naposledy v neděli byl u obou gólů Dynama proti Třinci.
Talentovaný obránce s hokejem začínal na Spartě, byl nedílnou součástí všech mládežnických reprezentačních výběrů v jehož barvách se účastnil hned pěti mistrovství světa různých věkových kategorií. V sedmnácti letech vyrazil sbírat zkušenosti do zámoří, kde jej v roce 2013 draftovali Winnipeg Jets. Do NHL se ale nikdy neprosadil a po letech působení v nižších soutěžích se v roce 2018 vrátil do mateřské Sparty, kde se vypracoval v jednoho z nejlepších obránců extraligy. Před aktuální sezónou jej pak ulovilo Dynamo.


Vzájemná bilance zápasů Zlína a Pardubic v české extralize

CELKEM: 134 zápasů, 60 – 10 – 5 – 10 - 49, 385:370, 198 bodů
DOMA: 67 zápasů, 34 – 4 – 1 – 3 - 25, 205:183, 103 bodů
VENKU: 66 zápasů, 26 – 6 – 3 – 7 - 24, 180:187, 95 bodů

Nejvyšší vítězství doma: 6:1, 18. ledna 2004 v sezoně 2003/2004, 10. října 2018 v sezoně 2018/2019
Nejvyšší prohra doma: 0:5, 10. ledna 2006 v sezoně 2005/2006
Nejvyšší vítězství venku: 5:0, 1. února 1996 v sezoně 1995/1996
Nejvyšší prohra venku: 3:8, 7. října 1994 v sezoně 1994/1995

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY