středa 02. února 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Bojovnice Natálie Mlýnková přemohla covid a zahraje si v Pekingu

Už se zdálo, že zimní olympiáda v Pekingu zůstane v jejím případě pouze nesplněným snem. Zlínská rodačka Natálie Mlýnková je neúnavná bojovnice. Krátce před odletem národního týmu hokejistek České republiky do Číny ji skolil covid, ale nevzdala se. Pozitivní test před začátkem reprezentačního srazu byl pro ni šokem! Po sérii pěti negativních testů nastoupila poslední lednový den do letadla a vydala za svými spoluhráčkami psát historii ženského hokeje. Sny se plní, české hokejové dámy jdou do akce!

České hokejistky se představí poprvé na olympiádě. O historickém postupu rozhodly na úspěšné finálové kvalifikaci v Chomutově v polovině listopadu. Na začátku minulého týdne měly v přísné izolaci reprezentační sraz. Mezi třiadvacítkou nominovaných hráček chyběla pouze jediná, dvacetiletá útočnice Natálie Mlýnková. „Celý týden jsem trénovala ve Zlíně, kde mně Tomáš Jankovič domluvil soukromé ledy, za což jsem mu velmi vděčná. Po návratu z Ameriky jsem se potřebovala hýbat a nechtěla jsem trénovat s dorostem nebo mládežníky. Riziko nákazy bylo velké a chtěla jsem zůstat zdravá. Bohužel druhý PCR test před nástupem na sraz byl pozitivní,“ pověděla s odstupem pár dní Natálie Mlýnková.

Vysněný sen se začal pomalu hroutit. Největší sportovní svátek pod pěti olympijskými kruhy s partou kamarádek se zdál být v nedohlednu. „Samozřejmě byl to šok, ale snažila jsem se hlavně nepanikařit. Zůstat v klidu a zjistit si další informace. Měla jsem víru a věřila, že se situace obrátí v dobrý konec. Neměla jsem žádné příznaky, možná jen lehkou rýmu,“ řekla hráčka týmu Vermont University ve Spojených státech.

Následovala série testů ve specializované laboratoři v Brně. Výsledky byly pro Natálii jako na houpačce, jednou negativní, podruhé pozitivní. Až od středy se situace uklidnila a Mlýnková se prokázala pěti negativními testy v řadě. „Dva negativní testy potřebujete u nás, abyste se tzv. očistili a další tři před odletem do Číny. V opačném případě nemůžete nasednout do letadla,“ vysvětlila.

Nemoc jí vyřadila na pár dní z tréninkové zátěže. Do programu zařadila alespoň jógu, aby se neválela pouze v posteli. Po konzultaci s kondičním trenérem Filipem Raptopulosem naskočila zpátky do tréninku alespoň na suchu. „Nejdůležitější bylo zpět se aklimatizovat, to znamená pít hodně vody, mít dobrou stravu, hodně spánku a postarat se o své tělo, čili strečink, mobilita,“ pověděla Mlýnková.

Nakonec vše době dopadlo a v pondělí 31. ledna nastoupila na dlouhou cestu do Pekingu s mezipřistáním v Istanbulu. Parťákem jí byl hokejový gólman mužské reprezentace Roman Will. Původně měl s nimi cestovat i další brankář Patrik Bartošák, ale ten kvůli hraničním hodnotám testu ještě zůstal na hotelu. „Byla jsem v neustálém kontaktu s trenérem Tomášem Pacinou. Jsem mu vděčná, že nemávl rukou a počkal na mě. Byli jsme domluveni, že když přiletím před prvním zápasem a budu zdravotně v pořádku, naskočím hned do prvního zápasu proti domácí Číně. Snažím se připravit na tuto situaci spíše po psychické než fyzické stránce,“ uvedla Natálie Mlýnková.

Na letišti v Pekingu přistála první únorový den v okamžiku, kdy její spoluhráčky včetně další odchovankyně zlínského hokeje Sáry Čajanové trénovaly. Poprvé na led vyjela ve středu, kdy poznala atmosféru hlavní arény v podobě Národního krytého stadionu. Ten je kvůli svému vzhledu přezdíván vějíř a do ochozů se vejde dvacet tisíc diváků.

Bojovnice Mlýnková se zkrátka nevzdává. Už v minulosti si poranila kotník a kvůli přetrhaným vazům přišla o světový šampionát v Kanadě. „Jak říká trenér Pacina a spoluhráčky, když se něco semele, Mlýnková je vždy v první linii,“ řekla s úsměvem před odletem na vrchol své hráčské kariéry.


Program turnaje žen na ZOH 2022 – skupina B:

Čtvrtek 3. února
5:10 Česko – Čína 

Sobota 5. února
9:40 Česko – Švédsko 

Pondělí 7. února
9:40 Dánsko – Česko 

Úterý 8. února
9:40 Japonsko – Česko 

Poznámka: všechny zápasy českých hokejistek vysílá program ČT sport