úterý 13. dubna 2021 | Lukáš Kapinus

Věříme, že mančaft má na víc, tvrdí útočník Jakub Šlahař

</br>Třetí kompletní sezonu v dresu s Beranem má za sebou zlínský rodák a odchovanec, křídelní útočník Jakub Šlahař. I vinou zranění letos odehrál menší porci utkání, než v minulých letech. Ani nepokořil svou "obvyklou" hranici 30 kanadských bodů. Přesto 29letý střelec dorůstá v tahouna, na kterého se bude v dalších ligových ročnících sázet.

Kubo, už sis odpočinul po náročné sezoně?

"Ano, určitě odpočinul. Byla to ale psychicky náročná sezona, upřímně jsem se i těšil, že skončí. Jsem rád, že je to za námi nebo konkrétně za mnou, a že se můžu soustředit na nadcházející ročník."

Jak teď trávíš volný čas?

"Převážně s rodinou a kolem domku, který jsme na podzim dostavěli. Takže mě na jaro čeká spousta práce, srovnávám si terén kolem domu, o víkendu jsem sadil trávu, válcoval. A když potřebuju odpočinout od fyzické práce, tak si hraju na kutila. Vyrobil jsem si ponk, lakoval jsem manželce truhlíky na kytičky a bylinky. Takže se tak bavím kolem domu a jsem za to šťastný."

Co nějaké nové koníčky?

Kupodivu ano. Zdědil jsem po dědovi včely, tak se teď učím jako nováček, začínám s včelařinou a starám se o včelky. Dost mě to chytlo, je to krásné hobby, ale občas to také dost bolí. (smích)

Děláš během pauzy i jiné sporty? 

"Uvidíme s aktuální situací u nás v Česku, moc nám toho sice nedovolí, ale snad si zahraju tenis, to miluju jako zpestření jarní pauzy. Rád si zahraju i fotbálek s partou kluků. To jsou takové moje dvě srdcovky."

Máš na jaro nějakou svou speciální přípravu?

"Nemám úplně svůj interní plán. Občas se jdu proběhnout nebo si doma zacvičím, abych nevypadl z formy, z rytmu. Nic striktního ale nedodržuju. To přijde až s letní týmovou přípravou, tam to bude jasně nalajnované, trenéři s kondičním koučem nám naordinují. Teď se jen udržuju v tempu."

Jak jsi osobně spokojený s uplynulou sezonou?

"Spokojený určitě nejsem, k tomu mám bohužel daleko. Z osobního hlediska to byla moje nejhorší sezona tady ve Zlíně. Promítlo se do toho určitě i zranění kolene, ale není to jen o mých osobních výkonech. Je to i o tom, jakým způsobem sezona proběhla. Koronavirová situace, ta nemoc samotná, diváci, spousta dalších okolností. Všechno se to blbě sešlo a my všichni asi budeme chtít co nejrychleji zapomenout."

Je nějaký moment, který ti utkvěl v paměti? 

"Nevím, jestli to je úplně pozitivní záležitost, ale určitě bych zmínil okamžik, kdy se někdy v říjnu ze dne na den zastavil celý extraligový ročník. To je moment, který se mi v kariéře ještě nikdy nestal, nic takového jsem nikdy nezažil. Nechci tyto okolnosti samozřejmě pořád vytahovat, ale bylo to zvláštní, náročné, projevilo se to i fyzicky, kdy se hrálo obden a zápasy šly v rychlém sledu."

Na čem je potřeba do příštího ročníku zapracovat?

"Nechci nějak hodnotit celkové výkony celého týmu. Sedli jsme si s týmem, s trenéry, pojmenovali jsme si příčiny neúspěchu. A budeme se je snažit odstranit. Ale na jedné věci se určitě zapracovat musí, a to vrátit fanoušky na stadion. Hrát před prázdným zimákem je katastrofa, ať už doma, nebo venku. Naši fanoušci jsou navíc ohromný hnací motor, jsou pro nás ohromně důležití a v hledišti prostě chybí. Věřím, že s jejich pomocí bychom nějaké zápasy překlopili na naší strany, mít je doma v zádech. To ale samozřejmě neovlivníme, nemůžeme se na to vymlouvat."

Co se dá na uplynulém ročníku najít pozitivního?

"Těžko se samozřejmě po takové sezoně hledají pozitiva. Určitě bych zmínil to, že jádro týmu zůstává dlouho pohromadě. Jsme tu kluci, co se dlouho známe, dokážeme si sednout, probrat si to. Věříme, že tato sezona se už nebude opakovat, že má mančaft na víc než skončit předposlední. Navíc už tam bude příští rok strašák sestupu, bude nad námi ten pomyslný bič. Nejvíc ale chceme odčinit výkony všem fanouškům, co nás sledovali na internetu, dělat jim hokejem znovu radost, tak jak to ve Zlíně vždy bylo, když se vyhrávalo. To je takové mé největší přání."