středa 11. září 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Kapitán Tomáš Žižka: Cítím, že jsme lepší a můžeme mít vyšší ambice

Je posledním mohykánem ze silné generace zlínských hráčů narozených v 70. letech. Tomáše Žižku čeká dvacátá extraligová sezona a sám říká, že v ní chce uspět. "Cítím, že jsme o trošku lepší a můžeme mít daleko vyšší ambice. Věřím, že se do play off dostaneme a zápasy v něm zvládneme," řekl Žižka, který bude nadále kapitánem mužstva.

- Jak na vás působí tým ve srovnání s minulou sezonou?
"Zasáhlo nás zranění Tomáše Fořta, což je citelné oslabení. Uvidíme, jak zachytíme začátek sezony. Přišli silní hráči, ale jak se říká, papír snese všechno. Až sezona a krizové okamžiky, třeba dvě tři prohry za sebou, ukážou, jak na tom tým opravdu je. Sám jsem zvědavý."

- Obrana zůstala skoro stejná, ale na rozdíl od Jakuba Sedláčka letos začínáte s Liborem Kašíkem v bráně...
"Výhodou je, že Kášu známe, jen si dal chvilku pauzu. Pořád víme, jak chytá a jak se chová v bráně, takže pro nás to není velká změna. Když ale v sezoně přišel, tak to byla změna, protože Sedlo je jiný gólman, jinak se choval v brankovišti, jinak hrál s hokejkou. Kášu známe a s ohledem k jeho historii ve Zlíně věříme, že naváže na úspěšné sezony a bude opora, když nám to nepůjde. Dokáže podržet tým, budeme se na něj spoléhat."

- Je poznat na hráčích, kteří v uplynulém ročníku výkonnostně vyletěli, že jsou sebevědomější?
"Samozřejmě krok nahoru je na nich vidět, už mají něco za sebou, více si věří. Osobně jsem očekával největší progres od Tomáše Fořta, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Věřím, že se ještě v sezoně vrátí a bude hodně silný. Uvidíme, co přinesou posily jako je třeba Rickard Palmberg."

- Co od tohoto švédského centra čekáváte?
"Jak říkal trenér Stavjaňa, je silný, technicky zdatný na puku. V posledním zápase v Brně prokázal kvality, gól dát umí. Uvidíme, jak si kluci v jeho lajně vyhoví, protože toho v přípravě moc neodehrál. Zatím jej vidíme na tréninku, česká extraliga je však jiná než ve Švédsku. Myslím, že zapadl do kabiny velice dobře, samozřejmě se snažíme mu se vším pomáhat. Má výhodu v tom, že je tady s Ralfem Freibergsem, není tu sám jako cizinec".

- Jaké to je nyní hrát pod trenérem Stavjaňou, který vás vytáhl do velkého hokeje?
"Úplně na začátku mi dal první šanci Eda Novák, pak v roli hlavního jej střídal Zdeněk Venera a Tonda Stavjaňa byl asistentem. Vypadá to, že jak jsem s ním začínal, budu s ním také končit. Pro mě je to trošku symbolické."

- Takže vás čeká poslední sezona?
"Nechci o tom takto mluvit. Jsem nyní nastavený tak, abych všechno odevzdal týmu. Je těžké něco ohlašovat, sezona se může vyvinout a přijde třeba zranění, V mém věku už je současný hokej strašně náročný, ale pořád cítím, že mohu týmu pomoci. Musím být ale zdravý a to zatím jsem. Na sezonu se těším, dám do ní všechno a uvidíme, jak to dopadne. Ještě chci něco v play-off dokázat. Když se mi ale sezona extrémně nepovede, nebo něco nebude fungovat, tak okamžitě končím."

- Co čekáte od novinky v podobě přímého sestupu pro poslední tým?
"Je to nové. Vždy někdo dostal černého Petra, že se mu v sezoně nedařilo a ve druhé půlce se již soustředil na baráž. Do konce přestupního období si poskládal kádr, ale nyní už to nepůjde. Jako ve fotbale to bude od začátku boj a když se nepovede pár zápasů, hraje se o záchranu. I výpomoc konkurenčních klubů se bude z jejich strany zvažovat, manažeři budou více přemýšlet koho utopit a koho ne. Může to být boj Moravy s Čechy."

- Koho považujete za favority letošního ročníku?
"Hodně se divám na Ligu mistrů a co vidím, tak pořád budou hodně silní Třinec, Hradec Králové, Plzeň a Liberec. Společně se Spartou budou určitě nahoře, mají kvalitní kádry. Samozřejmě věřím, že i my budeme hrát nahoře a budeme nepříjemný soupeř. Snad se opět k nám nebude rádo jezdit a nebudeme rozdávat body."

Kapitán Tomáš Žižka se občerstvuje během tréninku. FOTO: ZLIN PRESS - JIŘÍ ZAŇÁT