úterý 16. srpna 2016 | David Šimon

Něco takového jsem ještě nezažil, přiznává Chytil po triumfu na Memoriálu

Zlínský útočník Filip Chytil spolu s českou reprezentací do osmnácti let vybojoval premiérový triumf na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky. Češi přerušili osmiletou nadvládu Kanady, když ve finále zvítězili nad USA. "Uchvátila mě atmosféra. Po finále jsem myslel, že stadion spadne," líčil Chytil, který se v turnaji třikrát prosadil gólově a přidal jednu asistenci.

Jak sis celý Memoriál Ivana Hlinky v Břeclavi užil?

Užíval jsem si ho úplně naplno. Hráli jsme výborný hokej. Na turnaji byla výborná atmosféra. Na zápasy chodilo okolo 2000 fanoušků. Nikdy jsem před tolika diváky nehrál, bylo to úžasné.

Mohl bys vypíchnout nějaký moment, který se ti nejvíce vryl do paměti?

Samozřejmě se mi nejvíc do paměti vryla naše výhra ve finále nad Spojenými státy. Byla to neskutečná euforie. Vždyť jsme první český tým, který vyhrál tenhle turnaj.

Jak vysoko tento úspěch ve své kariéře řadíš?

Zisk triumfu na Memoriálu Ivana Hlinky je určitě můj největší úspěch v dosavadní kariéře. Tenhle turnaj je jedním z nejprestižnějších v této kategorii. Nastupují tady nejlepší hráči světa. Jsem opravdu moc šťastný, že jsme vyhráli.

Tvé výkony šly v průběhu turnaje stále výš, čím to bylo?

Když jsme v přípravném zápase porazili Kanadu, tak se všem zvedlo sebevědomí. Dovolili jsme si spoustu věcí, které nám potom vycházely, a to platilo i u mě. Ale hlavní bylo, že jsme drželi jako tým a hráli jako tým.

Jak sis užil tu atmosféru? Obzvlášť v semifinále a finále.

Atmosféra byla úžasná po celou dobu turnaje. Fanoušci fandili opravdu skvěle. A při semifinále a finále? Tak něco takového jsem ještě nikdy nezažil. Je to zážitek na celý život. Hlavně když jsme vyhráli, tak jsem si myslel, že celý stadion spadne.

Tým vedl trenér Varaďa, který má spoustu zkušeností z NHL. Jaké to bylo, když za týmem na lavičce stála taková osobnost?

Ano, pan Varaďa je velká osobnost. Dokázal nás na každý zápas správně připravit a namotivovat.

Věděl si, že Česko vyhrálo Memoriál poprvé a přerušilo osm vítězství Kanady v řadě?

Ano věděl. To, že Kanadu nikdo nedokázal sesadit z trůnu osm let, tak o tom se před turnajem hodně mluvilo. Je skvělé, že právě my jsme je teď vystřídali.

Těšíš se už na start sezony ve Zlíně?

Samozřejmě. Už jen proto, že jsem svůj poslední zápas ve zlínském dresu odehrál na konci února na Slavii. Opravdu se na sezonu moc těším.

Jaké jsou tvé osobní ambice v kariéře?

Chtěl bych si co nejdříve zahrát za A-tým tady ve Zlíně. Co bude v budoucnu, tak to se uvidí.


Filip Chytil s medailí a pohárem.