úterý 05. dubna 2016 | Jakub Kudláč

Kouč bronzového mladšího dorostu Tomáš Valášek: Sezóna byla velmi úspěšná, zase jsme udělali pokrok

Po dlouhých šesti letech to cinklo. Poprvé, a až do uplynulého víkendu naposled, měl zlínský mladší dorost na kontě pouze jedinou medaili, a to stříbrnou z prvního Mistrovství České republiky (MČR) této kategorie. Tentokrát se akce konala v Přerově, svěřenci trenéra Valáška se zde kvalifikovali počtvrté za sebou, ale až teď to vyšlo, je z toho bronz!

Když si projdeme celou sezónu, základní skupinu a i nadstavbu Berani s přehledem vyhráli, v prvním kole play off vyřadili 2:0 na zápasy Letňany. Tuhý boj nastal až v semifinále, kdy ševci první duel prohráli v prodloužení, sérii však dokázali srovnat. Třetí zápas nabídl až moc dramatu, žlutomodří však byli šťastnější a gólem v nastaveném čase postoupili na závěrečný turnaj. „Měli jsme v sérii s Pardubicemi v semifinále namále, ale přiklonilo se k nám štěstí. To nám pak trochu chybělo na Mistrovství zejména v zápase s Vítkovicemi. Ono ale celkově dostat se přes play-off hrané pouze na dvě vítězná utkání je velmi těžké a například velkému favoritu soutěže Plzni se to vůbec nepodařilo,“ poznamenal Tomáš Valášek.

Do MČR vstoupili hráči PSG také dobře, na úvod porazili Kladno 7:0. „Podařil se nám vstup do utkání. Nesmíme ale usnout na vavřínech, máme před sebou další dva těžké zápasy,“ varoval po vysoké výhře své svěřence Valášek. Avšak asi ne moc dostatečně. Zlínští zaspali začátek dalšího utkání s Vítkovicemi, a když už se hra zlepšila, nedařilo se v koncovce. „V první části jsme nebyli dosti aktivní. Poté jsme se zlepšili a vytvořili si šance, zase jsme je ale nedokázali využít,“ řekl kouč mladšího dorostu. Jeho svěřence čekal poslední den boj se Spartou, ale minitabulka byla neúprosná. Titul by byl pouze v případě více než pětigólového vítězství, stříbro zase v případě výhry o dvě a více branek. Nakonec ševci padli s Pražany 2:5. „Sparta vyhrála zaslouženě, zase se ukázalo, že v přesilovkách a oslabení nám to moc na turnaji nejde. V závěru už nám chyběly fyzické i psychické síly na nějaký velký zvrat,“ pověděl trenér Valášek po zápase.

Hlavní trenér mladšího dorostu Tomáš Valášek s medailí a pohárem

Ačkoli po každé porážce se dostaví smutek, Tomáš Valášek byl pozitivní. Těšilo ho alespoň polepšení si oproti loňské sezóně. „Jsme rádi alespoň za ty bronzové medaile, když už to loni byly bramborové, a to i přesto, že jsme dokázali porazit tehdejšího mistra republiky Hradec Králové,“ řekl Valášek s tím, že sezonu považuje za úspěšnou. „Udělali jsme zase nějaký pokrok. Když zhodnotím celou sezonu, tak ta byla velice úspěšná a ukázalo se, že jsou určitě v týmu perspektivní hráči, kteří to mohou dotáhnout daleko. Již v létě bylo vidět, že kluci na sobě chtějí pracovat a posunout se výkonnostně dál. Podařil se nám také výborný vstup do základní části a kluci se dostali do psychické pohody. Postupem času někteří hráči propadli uspokojení z prvního místa a nebylo jednoduché je motivovat. Zvláště pak poté, co se ukázalo, že kromě Vítkovic jsme v základní skupině neměli soupeře, který by nás donutil hrát na hranici možností. I přesto byl na jednotlivcích i mužstvu vidět postupný vzestup výkonnosti až do začátku play-off. Po prvním zápase play-off nám onemocnělo několik klíčových hráčů, což se odrazilo na výkonu hlavně v semifinále s velmi těžkým soupeřem Pardubicemi,“ proběhl celou sezónu Valášek.

Samozřejmě jej ale prohrané zápasy na závěrečném turnaji mrzely, ačkoli tomu výsledek moc neodpovídá, mohlo vše dopadnout naopak, zápasy to byly celkem vyrovnané. „Samozřejmě to mrzí, každý chce té nejvyšší mety dosáhnout. Myslím si, že se to zlomilo v sobotním duelu s Vítkovicemi, tam kdyby se nám povedly dát nějaké góly, tak jsme mohli být na koni. Na to se ale historie neptá, takový je hokejový život,“ řekl syn někdejšího brankáře a trenéra Horsta Valáška. „Já ale doufám, že se klukům podaří vyhrát vysněný titul třeba již ve starším dorostu příští sezónu. Nesmíme však zapomenout, že tituly v mládežnických kategoriích nejsou prioritním cílem naší trenérské práce. Největší ocenění trenéra mládeže je teprve to, když uvidí své bývalé svěřence v akci v extralize mužů nebo třeba i v NHL. Já osobně se při potenciálu některých hráčů letošního mladšího dorostu na tuto chvíli moc těším,“ poznamenal Valášek.
Realizační tým, zleva: Pavel Blažek (vedoucí mužstva), Tomáš Valášek (hlavní trenér), Leon Wesley (asistent trenéra). Na fotce chybí kouč obránců Martin Hamrlík

Mančaft, jenž letos vybojoval bronzové medaile, tak trochu splnil předpoklady. Jak silný bude ročník pro následující sezónu, to se nyní těžko odhaduje. Faktem ale je, že ročník 2002 ve své tabulce skončil až v její polovině. „Nechci být nějaký pesimista, ale zase tolik talentů do toho mužstva nejde. Ale zase to mohou kluci nahradit i nějakým týmovým duchem, který nám i zde na turnaji v klíčových chvílích chyběl,“ pověděl Valášek. Ovšem pozor, je potřeba jeho slova „kluci“ trošku poupravit, v mladším dorostu totiž příští sezonu bude figurovat i duo slečen Natálie Mlýnková a Sára Čajanová.

Otázkou ještě zůstává, kdo bude kormidelníkem na této lodi. „Musím si to rozmyslet. Valí se na mě další pracovní povinnosti. Velmi rád bych pokračoval, ale zase nechci, aby mé pracovní vytížení bránilo tomu, abych těm klukům dal maximum,“ podotkl Valášek. „Ovšem konec konců, rozdělení trenérů je věcí klubu,“ upozornil a dodal, že v klubu ale zcela jistě pokračovat bude. „Zcela jistě budu i nadále nějakým způsobem spjat s klubem HC PSG Zlín, protože je to má srdcová záležitost. Otázkou jen zůstává, na jaké pozici,“ zakončil Tomáš Valášek. Jeho tým nyní čeká zakončení sezony, znovu se sejde na letní přípravu až v květnu.

Týmové foto s bronzovými medailemi