sobota 14. listopadu 2015 | Zlin Press - Roman Ordelt

Roberts Bukarts: Věřím, že mi Zlín pomůže získat zpátky sebedůvěru

Tak tohle byla premiéra jako hrom. Lotyšský útočník Roberts Bukarts ve svém prvním zápase v dresu PSG Zlín zařídil dva body. V duelu s Chomutovem se trefil v základní hrací době a v samostatných nájezdech se blýskl brilantně provedeným blafákem. „Jsou to pro nás velmi důležité body a jsem moc rád, že jsem k nim mohl týmu pomoct. Doufám, že na to navážeme v dalších zápasech,“ usmíval se Bukarts.

- Čekal jste, že vás trenér Vlach pošle na nájezd?

"Myslím, že věděl, že v Dinamu Riga i v národním mužstvu nájezdy jezdím. Ptal se mě, jestli jsem připravený jít, samozřejmě jsem kývl. Ptal se i na to, kolikátý chci jít, já říkal, že druhý nebo třetí. OK, půjdeš druhý, řekl mi na to."

- Zvykl jste si rychle na novou soutěž?

"V první třetině jsem moc nevěděl, co mám dělat, snažil jsem se dostat do hry a zvyknout si na tempo. Navíc Chomutov začal hodně agresivně, šel po nás a nám se nedařilo hrát jednoduše, jak jsme si předsevzali. Celkově to byl rychlý hokej, hráči v extralize jsou šikovní. Možná to není tak fyzický a důrazný hokej jako v KHL, ale je to kvalitní liga. Třeba za Chomutov dnes hrál Roman Červenka, což je vynikající hráč. V Česku je to hvězda, když je na ledě, každý soupeř musí zpozornět. Ale zápasy vyhrává tým, ne jednotlivci."

- Jak se cítíte herně?

"Musím se dostat do formy, hrál jsem sice tři zápasy za národní tým, ale teď se potřebuju adaptovat na nový tým. Doufám, že to bude brzy lepší a lepší. To platí pro celý tým. Jsme poslední, takže nám trochu schází sebedůvěra. Musíme začít od jednoduchých věcí, neriskovat v obraně, chodit před bránu soupeře a hodně střílet."

- Jak jste si vyhověl s útočnými parťáky Petrem Holíkem a Robertem Říčkou?

"Oba jsou velmi dobří hráči, snaží se mi vyjít vstříc. Myslím, že by nám to spolu mohlo fungovat. Dostal jsem prostor i v přesilovkách, i když trenér mi před utkáním říkal, že na ně nebudu chodit, protože jsme neměli čas něco nacvičit a sehrát se. Ale chemie mezi mnou a Petrem Holíkem fungovala, což se ukázalo u gólu, kdy mi dal perfektní nahrávku z těžké pozice. Takže kouč nás pak poslal spolu i do přesilovek."

- Co vůbec očekáváte od svého působení ve Zlíně?

"Doufám, že mi Zlín pomůže získat zpátky sebedůvěru a dostanu prostor na ledě. Rád bych pomohl týmu získat nějaké body a postoupit do play-off. Dneska jsme získali dva body, za které musíme být rádi. Potřebujeme být trpěliví a sbírat body nadále."

- Jak silný se vám zdá váš nový celek?

"Jsme sice poslední, ale podle mě je to dobrý tým. Líbí se mi, jak to tady funguje, v klubu je spousta odchovanců a hodně kluků se zná už od dětství, vyrůstali spolu hokejově odmala. Díky tomu si lépe rozumí, pomáhají si. Vím, že klub získal spoustu trofejí, proč k nim letos nepřidat další? Celá kabina je v pohodě. Většina umí dobře anglicky, hned se se mnou bavili. To samé trenér."

- Vypadá to, že jste se stal novým miláčkem zlínských fanoušků…

"Musím jim moc poděkovat. Byl to hrozně emotivní moment, když jsem dal gól ve hře a pak i v nájezdech, a slyšel jsem fanoušky skandovat moje jméno. V Rize jsou taky výborní fandové, ale něco tak bláznivého jsem nikdy ve svém životě nezažil. První zápas ve Zlíně, navíc před domácím publikem a dva góly… Doufám, že to pomůže nejen mně, ale i celému týmu."

- Do Zlína jste přijel ve středu večer po čtrnáctihodinové jízdě autem. Cítil jste na sobě ještě tak dlouhou štreku?

"Byl jsem trochu unavený, šlo to poznat. Mluvil jsem s Kubou Sedláčkem a ten mi poradil, abych jel autem. Dalo by se i letět, ale já tady stejně potřebuju svoje auto, proto jsem jel takhle."

- Už se vám bývalý zlínský brankář Jakub Sedláček ozval? Vypadá to, že by se mohl živit jako skaut…

"Myslím, že mi po zápase zavolá. (úsměv) Říkal, že utkání bude určitě sledovat. Kuba je výborný brankář, má před sebou velkou buducnost. To samé platí o našem brankáři Liborovi Kašíkovi, dnes chytal úžasně. Kdybychom ho neměli, nevím, jak by výsledek po první třetině vypadal. Podle mě může klidně chytat v KHL."

- Kde ve Zlíně bydlíte?

"Zatím na hotelu, ale klub mi pomůže sehnat byt. Nejsem moc typ, který by chodil do restaurací, rád si vařím doma. Zlín je pěkné město, menší, ale hezké."

Lotyšský útočník Roberts Bukarts při své premiéře v české extralize při zápase s Chomutovem.