úterý 19. března 2024 | Adam Čuba

První bod v semifinálové sérii berou Litoměřice, bezbrankové utkání rozhodla třetí třetina

První utkání semifinále nakonec Beranům nevyšlo. Ačkoli odehráli svěřenci Jana Srdínka dobrý duel, recept na brankáře Oldřicha Cichoně nalést nedokázali, litoměřický gólman chytil 41 zlínských střel a zařídil svému týmu první bod v sérii. Vyrovnané a bezbrankové utkání nakonec rozhodla až závěrečná desetiminutovka, v té mladý domácí výběr dal dva slepené góly a rozhodl o výhře. Berani se nyní chystají na odvetu, ta se hraje hned zítra, opět od 17:30. Cíl je jasný - dovést do Zlína vyrovnaný stav 1:1 na zápasy!

2:0
(0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 49. Ton (Tůma, P. Svoboda), 53. Kuťák (Ton, Cichoň). Rozhodčí: Svoboda, Valenta – Maštalíř, Roischel. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1650. Střely na branku: 31:41. Průběh utkání: 0:0, 2:0.

HC Stadion Litoměřice: Cichoň (Šatný) – Jebavý (C), Tůma, Pavlák, Krutil, Husák (A), Černohorský, Benda – Žmola, Jícha (A), Costa – Ton, Kuťák, P. Svoboda – Plos, Korkiakoski, Sihvonen – Hrabík, M. Vitouch, Cikhart.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – M. Lang, Holík, Paukku – Süss, Werbik, Salmio – Novák, Kindl, Z. Sedlák – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).

V první třetině toho bylo k vidění opravdu hodně. Už od úvodních minut bylo zřejmé, že Berani nechtějí nechat nic náhodě a aktivně se tlačili do střeleckých pozic. První slušnou šanci měl na holi navrátilec do sestavy Kindl, který se protáhl až před Cichoně. Nedlouho poté si Berani zahráli přesilovou hru, hned na jejím startu však obraně ujel mladík Costa a Daniel Huf musel vytáhnout svůj první ostrý zákrok. Litoměřice každopádně zaslouží kredit za výborně ubráněné oslabení, Berany prakticky nikam nepustily.

I v dalším průběhu třetiny jsme viděli slušné množství šancí. Tyčku nastřelil Jiří Suhrada, před bránou se dvakrát zjevil i Paukku a při chuti zůstával také Kindl, který soupeři znovu předvedl své šikovné ruce. Stadion hrozil hlavně z občasných výpadů, jeden takový mohl zakončovat Sihvonen, puk mu ale sjel z hole. Další zlínská přesilovka byla o kus lepší než ta první, slušnou ránu zápěstím vyslal Süss, šikovnou tečí se připomněl Gago. V závěru ještě rozvířili emoce tvrdými hity Čáp s Novotným, vše se však obešlo bez vážnějších konfliktů.

Do druhého dějství vstoupili možná o něco aktivněji domácí, ti si také zahráli dvě přesilovky. Dobrou střelu vyslal na Hufa Cikhart, další prudkou ránu zablokoval obětavý Sedláček. Největší šanci Zlína měl z přečíslení 2 na 1 Petr Holík, který však minul. V podobné pozici byl následně i Martin Novák, ten byl pro změnu zablokován.

V závěru periody ujel zlínské obraně Hrabík, kterého přidržel Kindl a rozhodčí se rozhodli nařídit trestné střílení. Toho se ujal finský šikula Markus Korkiakoski, který však svou backhandovou kličkou Hufa nevymíchal a stav tak zůstal bezbrankový.

Ve třetí třetině začínalo být čím dál jasnější, že kdo dá gól, dnešní zápas pravděpodobně vyhraje. Snažily se o to pochopitelně oba týmy, oba také dostaly možnost zahrát si přesilovou hru. Přetahovaná však dlouho svého vítěze neměla... Blízko brance byl Tůma, toho zastavila mrštná lapačka Daniela Hufa, na druhé straně se neujala Süssova ani Salonenova rána.

Ve 49. minutě padl z nenápadné akce první gól utkání. Obránce Tůma nahodil od modré, puk tečoval ještě Petr Ton a usměrnil jej tak do sítě. Litoměřice byly najednou při chuti, postupně se však začaly soustředit především na dobře organizovanou defenzivu. To začalo platit dvojnásob, když šel Stadion do trháku. Útočnou akci dlouhým pasem tentokrát duchapřítomně založil brankář Cichoň, Ton ještě předal na Filipa Kuťáka, ten si vymíchal Hufa a zvýšil na 2:0.

Zlínské šance klesly na minimum po tvrdém zákroku Jesseho Paukka, za který byl důrazný Fin vyloučen na 5 minut + do konce utkání a Berani dohrávali třetinu ve čtyřech. Svěřenci Jana Srdínka se ještě několikrát snažili o únik, v poslední minutě dokonce odvolali brankáře a soupeře pořádně zatlačili, zdramatizovat utkání se jim už ale nepodařilo.

První duel semifinále tedy vyhrávají Litoměřice, není však čas věšet hlavy, už zítra od 17:30 nás totiž čeká odveta a Berani se pokusí sérii dorovnat!


Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (Berani Zlín): Dnes jsme měli dobrý vstup do zápasu, vytvářeli jsme si šance, měli jsme dobrý pohyb. Bohužel jsme nabídnuté možnosti neproměnili. Soupeř potrestal naši chybičku, dostal se do vedení a už si to pohlídal. Do zítra musíme zlepšit proměňování šancí a hlavně práci v předbrankovém prostoru. Clonění, důraz v soubojích... Navázat musíme na náš dobrý pohyb, věříme, že zítra urveme bodík.

Fotogalerie