středa 10. dubna 2019 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Tomáš Fořt zažije premiéru v reprezentaci. Češi hrají s Rakouskem

Dnešní zápas mezi Českem a Rakouskem v rámci Euro Hockey Challenge bude jistě speciální pro zlínské fanoušky, poprvé v reprezentačním dresu uvidí útočníka Beranů Tomáše Fořta. "Moc se těším na to, že si konečně zahraju zápas," vzkazuje ze Znojma, kde se hraje od 19 hodin. Duel vysílá od druhé třetiny přímým přenosem sportovní kanál ČT Sport, v obraně se představí i zlínský odchovanec Michal Jordán, v současnosti hráč ruského Chabarovska.

Životní sezona Tomáše Fořta byla korunována povolávacím rozkazem do reprezentace. Šestaadvacetiletý forvard zažil v letošním ročníku extraligy povedenou sezonu, když v základní části byl se 17 góly nejlepším střelcem Beranů, což potvrdil i ve vyřazovacích zápasech play off, kde se stal i nejproduktivnějším hráčem Zlína. V seniorské reprezentaci se objevil poprvé.

Se lvem na hrudi trénuje již třetí týden. První dva trávil reprezentační výběr v pražském Edenu, od pondělí se přesunul na Moravu do Znojma. "Všichni se už moc těšíme na zápas, přece jen trénink je něco jiného. Ale musím uznat, že začátek byl dost náročný, skoro jako na letní přípravě. Trénovali jsme dvoufázově," popisoval úvodní zkušenosti s reprezentací Fořt.

I přes skvělou sezonu však s jejím prodloužením tímto způsobem nepočítal. "Sezona byla pro mě výborná. Člověk se samořejmě dívá, kdo je vždy v tom výběru, ale že bych tam měl být já, to mě vůbec nenapadlo," řekl elitní zlínský centr.

Toho čeká premiéra proti Rakousku, ve druhém útoku by se měl představit s křídly Davidem Tomáškem z finské Jyväskylä a Rudolfem Červeným z bratislavského Slovanu. "Moc se na to těším, na zápase budou rodiče a přítelkyně, tak snad se aspoň trochu ukážu," usmál se Fořt.

Cesta na šampionát na Slovensko je dlouhá, startuje se přesně za měsíc. Trenérovi Miloši Říhovi se v nabídce jmen bude nabízet čím dál tím víc hráčů. "Jsem si vědom toho, že šance dojít až na mistrovství není úplně velká, ale přece nějaká je. Pro mě je ale hlavní, že sbírám zkušenosti, učím se. Chci odsud odjet s tím, že jsem tady nechal všechno. Jsem šťastný, že tady mohu být," pověděl své plány Tomáš.

Pokud vydrží přes úvodní zužování sestavy po zápasech s Rakouskem, mohl by se v kabině potkat i s posilami z NHL, například Jakubem Voráčkem z Philadelphie. "Měli by přijet příští týden. Uvidíme, jestli tady ještě budu. Pokud jo, aspoň uvidím, jak se hraje velký hokej. Vorase jsem sledoval už dřív, líbí se mi jeho styl a vystupování. Byl by zážítek s ním trénovat," sdělil na závěr Tomáš Fořt.

Útočník PSG Berani Zlín Tomáš Fořt během extraligového play off s Mladou Boleslaví. FOTO: ZLIN PRESS - JIŘÍ ZAŇÁT