neděle 11. listopadu 2018 | Matěj Hodoval

Každá výhra na turnaji se počítá, říká Jordán. Zlín sleduje na dálku

Berani neměli na úvodním díle seriálu Euro Hockey Tour Karjala Cupu žádné zastoupení z aktuálního kádru, nicméně na soupisce národního týmu byli i dva zlínští odchovanci. Vedle Petra Zámorského z Hradce Králové i osmadvacetiletý Michal Jordán. Zkušený obránce týmu KHL Amur Chabarovsk zhodnotil po posledním představení celý turnaj, zmínil se mimo jiné i o zlínském hokeji a podpoře fanoušků.

- Michale, vysoké vítězství 5:2 nad Ruskem bude asi příjemnou náplastí po dvou porážkách...
"Je to tak. Po těch dvou porážkách jsme si řekli, že to musíme alespoň nějak odčinit a myslím, že jsme k tomu všichni přistoupili dobře. Každá výhra na turnaji potěší."

- O motivaci před zápasem nouze nebyla, že?
"Určitě ne,prohráli jsme dva zápasy, navíc výkon s Finskem nebyl úplně ideální. Jsme rádi, že jsme k tomu dobře přistoupili a pak to i potvrdili v samotném zápase."

- Vítězství se ovšem nerodilo snadno, většinu utkání to bylo velmi vyrovnané.
"Ano, nezačali úplně nejhůř, ale udělali jsme dva fauly v první třetině a soupeř trestal. Naštěstí jsme dali kontaktní gól, pak se nám povedlo vyrovnat a dokonce odskočit. Poté jsme hráli trpělivě. Samozřejmě šance byly na obou stranách, ale gólman Patrik Bartošák zachytal výborně. Dal nám šanci, abychom vyhráli. Jsem rád, že jsme ho dotáhli do vítězného konce."

Jak těžké je bránit skvěle sehrané ruské početní výhody?
"Většinou to skládají ze dvou, tří klubů. Kluci spolu hrají víceméně celý rok a mají to natrénované už z klubu. V důležitých momentech zápasu, když to bylo na lajně, jestli to zvládneme, nebo ne, tak jsme oslabení přestáli."

- Co český tým změnil oproti střetnutí s Finy?
"Hráli jsme více trpělivě. S Finskem jsme se snažili hodně napadat, ale nebyli jsme důslední a ne vždy jsme po nich mohli jít. Finové to pak otáčeli a jezdili do protiútoků. Tentokráte jsme zlepšili i pohyb, což byl podle mě klíč k výhře."

Jak byste zhodnotil celý turnaj Karjaly po herní stránce národního týmu?
"Bylo to takové nahoru a dolů. První zápas se Švédskem jsme odehráli dobře, ale prohráli jsme. O zápasu s Finskem jsem už mluvil, to nebylo ideální a Finové nás přehráli úplně ve všem. Na poslední utkání jsme se dali dohromady a výkon byl dobrý. Samozřejmě čtvrté místo je čtvrté místo, ale máme dále na čem pracovat a zlepšovat se."

- Do Helsinek dorazilo i pár desítek českých příznivců, máte pro ně nějaký vzkaz?
"Děkujeme jim za podporu. Když přijedou, tým to vnímá. Samozřejmě zápasy jsou i v televizi, takže cítíme takovou zodpovědnost i k českým fanouškům, kteří jsou doma."

- Jako zlínský rodák sledujete na dálku ve volném čase výkony Beranů v extralize? Navíc zde pracuje i váš otec.
"Můj táta dělá ve Zlíně kustoda. Když mám možnost, tak zápasy sleduji a dívám se na výsledky."

Titulní foto: ČESKÝ HOKEJ/ALEŠ KRECL

Zlínský odchovanec Michal Jordán hraje Kontinentální hokejovou ligu v týmu Amur Chabarovsk. FOTO: hcamur.ru