neděle 16. prosince 2012 | Lukáš Majer

Reprezentaci si užívám, říká v rozhovoru z Moskvy útočník PSG Antonín Honejsek

Zlínský hokej má další zastoupení v reprezentaci. Útočník PSG <strong>Antonín Honejsek</strong> si v sobotním utkání v rámci Channel One Cupu v Moskvě připsal první start v seniorské reprezentaci. A nebyl to jen bůhvíjaký zápas. Bylo to utkání, které sledovala vyprodaná Megasport aréna, tedy 14 000 fanoušků. Navíc Rusko nastoupilo s největšími esy v sestavě, nechyběli Malkin, Ovečkin či Dacjuk. Honejsek odehrál třetinu, třetinu, která, jak on sám říká, (snad)odstartovala velkou reprezentační kariéru. V exkluzivním rozhovoru se dvacetiletý forward zmínil o pocitech při premiéře, mateřském klubu a také prozradil, komu nejvíce vděčí za svůj rychlý vzestup kariéry.

Ve středu 19. prosince oslaví Antonín Honejsek své 21. narozeniny, lepší dárek si nemohl dát. První start se lvíčkem na prsou je jen prvním větším milníkem začínající kariéry. Ovšem premiéra nebyla z pohledu týmu moc příjemná. Český tým totiž nehrál hokej, na který jsou fanoušci zvyklí, a po dvou třetinách prohrával 4:0. V poslední části pak sborná přidala další dva góly a vyhrála tak 6:0.„Určitě bych si to dokázal představit i lépe nebo jednodušeji, ale jsem strašně rád, že jsem dostal šanci, i když zápas dopadl tak, jak dopadl,“ komentoval svůj debut Honejsek.

Neměl vůbec lehkou pozici. Nastoupit do zápasu za stavu 0:4 a k tomu proti rozjetým Rusům se čtrnáctitisícovým publikem v zádech není nic příjemného. „Naskočil jsem do zápasu za stavu 4:0 pro soupeře, navíc proti nejlepším hráčům na světě, takže jsem se snažil hrát jednoduše a užívat si každé střídání,“ pravil klidným hlasem, ze kterého byla cítit radost, Antonín Honejsek.

Alois Hadamczik jej nasadil do čtvrté formace spolu s Janem Kovářem z Plzně a Jakubem Orsavou z Třince. Jak Kovář, tak Orsava jsou mladí kluci, s reprezentací ovšem již nějaké zkušenosti mají. Nebyl zlínský útočník nervózní? „Nervózní jsem nebyl, protože jsem neměl co ztratit. Zápas jsem si chtěl užít. My jsme jako lajna nic nepokazili, neinkasovali jsme branku a snažili se podat co nejlepší výkon,“ řekl spokojeně.

Ruský trenér Zinetula Biljaletdinov pozval na domácí turnaj své největší hvězdy. Po ledě v Megasport aréně se za hlasitého skandování „Rasíja“ proháněli hráči jako Alexander Ovečkin, Ilja Kovalčuk, Jevgenij Malkin nebo Pavel Dacjuk. Právě útočník CSKA Moskva je velkým vzorem prostějovského rodáka. „Pavel Dacjuk je můj nejoblíbenější hráč, sleduji jej v podstatě denně na internetu. Samozřejmě jsem věděl i o ostatních hráčích a vnímal to,“ svěřil se Honejsek a pokračoval: "Reprezentační sraz beru jako velkou školu. Snažím se učit, snažím se dívat a jsem moc rád, že jsem ty hvězdy dnes mohl vidět a totéž platí o našem týmu.“

Šikovný křídelník byl původně pouze v širší nominaci, do užší se nedostal. Poté, co přišly českým trenérům omluvenky od Martina Hanzala, Michala Vondrky a Vladimíra Sobotky, přišel čas pro Honejska. Toho nominace potěšila, ovšem emoce krotil jako správný profesionál. „Je to můj první turnaj, navíc když je výluka v NHL, jsou tady ti nejlepší hráči na světě. Čekám od této zkušenosti učení, učení, učení a hlavně jsem rád za každé střídání, které dostanu a chci odevzdat co nejvíce pro český národ,“ říkal odhodlaně.

Jeho hokejová cesta se rodila v Prostějově, ovšem již v dorostu se přesunul do Zlína, tam působil dvě sezóny v extraligové juniorce. Pro následující dva roky jej osud zavál do Ameriky, do WHL. Draft do nejlepší ligy světa NHL mu ale nevyšel a tak se vrátil mladý „Tony“ zpět do Zlína. A udělal dobře. Stal se základním stavebním kamenem extraligového týmu PSG. „Jsem rád, že jsem dostal od trenéra Rostislava Vlacha ve Zlíně příležitost hrát s Petrem Čajánkem, a to mne dává asi nejvíc, Petr mě toho hodně za poslední léta naučil. Až nyní vidím, jak hokejově rostu a myslím, že je to hodně díky Petrovi," odhalil Honejsek v bývalém reprezentantovi svého učitele.

Ve Zlíně mu to šlape, tamní Berani jsou v tabulce extraligy třetí, ale v zápasech Euro Hockey Tour a české nejvyšší soutěže vidí obrovský rozdíl. „Rozdíl je to velký, ve všech maličkostech, co se dají v hokeji vyjmenovat. Už když jsem se zaměřil na top hráče jako jsou Pavel Dacjuk nebo Aleš Hemský, oni jsou prostě ve všem o trochu lepší,“ všiml si Honejsek. „Celkově jsou lepší o hodně. Nejmenší rozdíl bych viděl v rychlosti, tihle hráči jsou šikovnější, tvrdší, důraznější, mají lepší střelu,“ dokončil srovnání dvou soutěží.

Ať už na turnaji Channel One Cup ještě dostane šanci či nikoli, Antonín Honejsek je za šanci rád a jako člověk s velkou pokorou dodává: „Do budoucna se musím ještě hodně zlepšovat. Věřím, že na to mám, a budu se o to snažit. Mým snem je reprezentace a zahrát si na mistrovství světa.“


Antonín Honejsek


Antonín Honejsek