pondělí 29. dubna 2024 | Redakce

Příprava na draft i slovenský titul. Jak se letos dařilo našim odchovancům v zahraničí?

Kromě domácí scény jsme během uplynulé sezóny pozorně sledovali také dění ve světě, kde aktuálně působí řada našich odchovanců a bývalých hráčů. Po skončení soutěžního ročníku jsme tak vybrali pětici borců, kteří ve Zlíně hokejově vyrostli a zaměřili se na jejich počínání v zahraničních klubech.

Filip Chytil (New York Rangers, NHL)

Čtyřiadvacetiletý útočník si v uplynulých letech svými výkony postupně říkal o čím dál větší roli v rámci tradiční organizace Rangers, kde si vybudoval pevné místo v základní sestavě a patřil mezi její perspektivní opory. Jeho hokejový vzestup však během posledního roku přibrzdila vleklá zranění. Nejprve utrpěl zranění hlavy na světovém šampionátu v Rize, kde stihl odehrát jen dva zápasy, v NHL pak během sezóny nastoupil jen desetkrát, než při zápase s Carolinou po srážce se soupeřem odstoupil kvůli otřesu mozku. Do tréninku se vrátil v lednu, problémy však stále přetrvávaly, a tak Chytil dosud zůstává na listině dlouhodobě zraněných hráčů. Během posledních dnů se ale objevily informace, že se útočníkův návrat blíží a není vyloučen jeho start v probíhajícím play-off. Držíme palce!

Adam Jecho (Edmonton Oil Kings, WHL, Kanada)

Dalším z perspektivních želízek v ohni působících v zámoří je osmnáctiletý křídelník Adam Jecho. Mladý forvard Berany opustil v dorosteneckém věku v roce 2020, kdy se připojil k věhlasné akademii finské Tappary Tampere, odkud si jej před rokem v draftu kanadských juniorských týmů coby evropskou trojku vybral tým Edmonton Oil Kings. V Albertě se mu dařilo výborně, okamžitě se zařadil mezi lídry mladého mužstva a v 54 zápasech celkem nasbíral 47 bodů. Aktuálně s českou reprezentací do 18 let spolu s dalšími dvěma Berany hraje na mistrovství světa ve Finsku, kde kromě reprezentační medaile bojuje také o co nejlepší pozici na blížícím se draftu NHL. V predikcích mu zatím skauti a odborníci odhadují výběr ve druhém kole.

Michal Jordán (Pelicans Lahti, Liiga, Finsko)

Reprezentační obránce po štacích v zámoří, Rusku a Švýcarsku v uplynulé sezóně objevoval další zemi své hokejové cesty. Stalo se jí Finsko, kde podepsal smlouvu v týmu Pelicans Lahti. Po pomalejším rozjezdu se tým i samotný Jordán dostali do vynikajícího tempa a základní část soutěže zakončili na třetím místě tabulky. Třiatřicetiletý bek přitom v 56 zápasech nasbíral na obránce solidních 23 kanadských bodů. V následném play-off Pelicans přešli přes IFK Helsinki i Kärpät Oulu a aktuálně bojují o titul ve finále s Tapparou Tampere. Po skočení klubové sezóny se Jordán bude chtít poprat také o účast na domácím mistrovství světa v Praze.

Libor Kašík (HK Nitra, Tipos extraliga, Slovensko)

Dvaatřicetiletý brankář má za sebou první kompletní sezónu ve slovenské Nitře, kam přestoupil během loňského ročníku. Start do soutěže neměla Nitra ideální, když prohrála šest z úvodních sedmi ligových zápasů, ve zbytku základní části však dokázala manko dohnat a do play-off postupovala z osmého místa. Mezi favority vyřazovacích bojů tak rozhodně nepatřila, do čtvrtfinále se navíc musela prokousat přes pětizápasovou sérii předkola s Trenčínem. Následně ale, už i s Kašíkem v bráně, šokovala vítěze základní části z Popradu, kterého vyřadila poměrem 4:2 na zápasy, v semifinále pak se stejným výsledkem přešla také přes druhé Michalovce. Kašík se během ní střídal s finským kolegou Samim Aittokalliem, ve finále se Spišskou Novou Vsí však trenér Antonín Stavjaňa ukázal na zlínského rodáka a udělal dobře. Kašík v brance exceloval, Nitra nedarovala soupeři jediný zápas a oslavila tak překvapivý mistrovský titul. Pro exzlínského brankáře symbolicky přesně deset let poté, co zvedl nad hlavu Masarykův pohár v rodném městě.

Patrik Hamrla (KooVee, Mestis, Finsko)

Výčet zlínských odchovanců v zámoří zakončíme mladým brankářem Patrikem Hamrlou. Dvacetiletý gólman, jehož v roce 2021 draftovali Carolina Hurricanes, se po dvou letech v kanadské juniorské lize QMJHL vrátil do Evropy, kde rozšířil početnou českou kolonii ve finském klubu Ilves Tampere. Sezónu nakonec strávil v jeho partnerském klubu KooVee, působícím lize Mestis, tedy druhé nejvyšší soutěži finské hokejové hierarchie. V ní odchytal jednadvacet zápasů, sezóna mu skončila po předkole play-off, v němž jeho celek nestačil na Kiekko-Pojat.

(Foto: HK Nitra)